Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.04.12

Hogyan sétáljunk?


A sétákra kényelmes lábbeli javallott!

A séta során változatos aszfalt felületeken haladunk, aminek megtételéhez inkább a laposabb sarkú és zárt cipők alkalmasabbak. A sétát megszakítják a szemlélődések is, amelyeknél 5 – 10 perces álldogálás a természetes. Érdemes ezeknek a szempontoknak megfelelően kiválasztani a lábbelit! Maradjunk a jól bevált és már kitaposott, kényelmes cipőinknél!


Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően!

A séta szélsőséges körülmények között nem kellemes, ezért nem is kerülhet rá sor! De melegben vagy hűvös időjárás esetén még nyugodtan lehet sétálni. Magyarországon a május, június és a szeptember a legalkalmasabbak a városnéző séták megtételére. Ezekben a hónapokban az időjárás optimális. Alkalmi kánikula vagy hirtelen hideg idő esetén az alábbiakra kell figyelni:

•    A hirtelen meleg sok esetben „kivetkőzteti” az embereket. Kerülendő! A sétákra inkább lenge, könnyű szövetből készült ruhákban érdemes jönni, amelyek a testfelület nagy részét takarják.

•    A hűvös idő 3 – 5 fokig még viselhető. Ilyenkor inkább három vagy négy vékonyabb réteget érdemes magunkra venni és kerülni a pólóra felvett télikabátot! A legjobb öltözet hűvösben meleg pulóverre széldzsekit venni.


Erős szélben nem lehet sétálni! Nem hallani a vezető beszédét és hamar kihűl a testünk, ami rontja közérzetünket és akár meghűléshez is vezethet. A nagy szélben való séta nagy energiavesztéssel jár, ami hamar kifárasztja a testet.


A kiegészítőkről…..


•    Érdemes távcsövet hozni! Budapesten a földrajzi adottságok páratlanok egy jó nézelődéshez.

•    Aki szeret fényképezni, most se hagyja ki az alkalmat! A szépség mindig a részletekben rejlik. Érdemes megörökíteni!

•    Inkább hátizsákot érdemes hozni, mert a válltáska 2 órás folyamatos viselése fárasztó. A mostanában divatos széles pántos táskák keresztbe vetve szintén kényelmesek és biztonságosak!


A séta végeztével az élmények maradandóbbá tételére javallott egy kávéház vagy cukrászda meglátogatása és a séta megbeszélése a barátokkal, családdal!